Contact: 0736.36.12.10 / 021.795.75.25

Prefecti ai judetului Brasov de odinioara 1919-1939 - Adrian Horia Enescu, Gabriel Ion Necula

Prefecti ai judetului Brasov de odinioara 1919-1939 - Adrian Horia Enescu, Gabriel Ion Necula
-5%
Preț: 28,50 lei
30,00 lei (-5%)
Disponibilitate: în stoc
Expediere estimată: Joi, 26 Noi. 2020
ISBN: 9786060291619
Anul publicării: 2019
Pagini: 200
Categoria: Stiinte
Activitatea S.C. Grup Editorial DZC S.R.L. se desfasoara in conditii normale cu respectarea recomandarilor Ministerului Sanatatii pentru prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19).

DESCRIERE

Lucrarea intitulata Prefecti ai judetului Brasov de odinioara, 1919 - 1939 este o incercare reusita de „restituire" in plan administrativ si chiar cultural (ne referim la cultura comunitara) completand istoria Brasovului si istoria unei institutii atat de importanta in viata oricarei mari comunitati. Acest demers al autorilor are si calitatea DE DOCUMENT pentru ca ofera cititorilor avizati sau obisnuiti un tablou extrem de documentat, riguros alcatuit al prefectilor si personalitatilor care s-au succedat si au lucrat pentru Brasov si brasoveni in circumstantele timpului si ale istoriei. Alcatuita din capitole ordonate cronologic, autorii ne ofera date despre organizarea administrativ - teritoriala a Brasovului inainte de 1848, a Transilvaniei in perioada 1848-1918 si descriu cu obiectivitate, apeland la izvoare stiintifice, certificate documentar, activitatea prefectilor care au marcat istoria Tarii Barsei, Fagarasului, Transilvaniei.
Portretele guvernatorilor Transilvaniei, ale prefectilor Brasovului, se impletesc cu informatii care contureaza atmosfera si imperativele epocii respective, vicisitudinile inerente, dar si momentele de varf ale acelor timpuri. Nume ca Teodor Sbarcea, Paul Goma, Gheorghe Cuteanu, Gheorghe (George) Baiulescu au modelat istoria epocii in care au fost prefecti si din activitatea lor am inteles ca istoria a fost si odinioara impetouasa, iar omul a trait, de multe ori, „sub vremi", dar niciodata renuntand la dorinta de mai bine. 
Pagini importante, scrise pe un ton cronicaresc, sunt dedicate unei institutii a negustorilor brasoveni, Casina Romana din Brasov, „institutie care a contribuit, discret, la sudarea sufletelor, intr-o vreme cand numai intentia de a cimenta legaturi intre frati, nu era privita de patriotism". De aceea, Casina „de atunci" a fost o necesitate. In esenta, aceasta lucrare este benefica, sub toate aspectele, Brasovului in primul rand, iar eu am citit-o in cheia unui gest de devotament si pretuire fata de Institutia Prefectului si fata de istoria Brasovului. Este o carte pentru brasoveni. - Prof. Mariana lonescu 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.109 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.