Contact: 0736.36.12.10 / 021.795.75.25

Ceausescu la Targoviste. 22-25 decembrie 1989. Editia a II-a - Viorel Domenico

Ceausescu la Targoviste. 22-25 decembrie 1989. Editia a II-a - Viorel Domenico
-10%
Preț: 32,40 lei
36,00 lei (-10%)
Disponibilitate: în stoc
Expediere estimată: Luni, 13 Apr. 2020
ISBN: 9786065372634
Anul publicării: 2015
Ediția: 2
Pagini: 304
Categoria: Istorie
Activitatea S.C. Grup Editorial DZC S.R.L. se desfasoara in conditii normale cu respectarea recomandarilor Ministerului Sanatatii pentru prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19).

DESCRIERE

O noua editie a acestei lucrari este mai multe decat binevenita doar daca luam in considerare numarul foarte mari de citari in literatura de specialitate in conditiile in care volumul s-a epuizat la scurt timp dupa aparitie fara a mai fi fost editat. Lucrarea semnata de Viorel Domenico a reprezentat unul dintre primele demersuri temeinice de deslusire a necunoscutelor evenimentelor din decembrie 1989, concentrandu-se asupra scurtului interval de timp petrecut de N. Ceausescu in garnizoana din Targoviste.
Captivitatea lui N. Ceausescu la Targoviste intre 22-25 decembrie 1989 a reprezentat subiectul a numeroase controverse, lamurite pana in prezent doar partial. Printre acestea putem mentiona de pilda pretinsa tentativa de asasinare a acestuia prin otravire, precum si indemnurile pe care comandantul garnizoanei sustine ca le-a primit de la diversi factori de raspundere din capitala pentru asasinarea sotilor Ceausescu. Multe din aceste aspecte pot fi foarte greu lamurite pe baza arhivelor, avand in vedere faptul ca este putin probabil ca ele sa fi reprezentat subiectul unor consemnari scrise de orice fel. In aceste conditii, relatarile martorilor oculari, impresiile si marturiile acestora, mai ales atunci cand sunt coroborate intre ele sau cu putinele inregistrari documentare care se pot identifica, joaca un rol important in elaborarea unei naratiuni coerente a evenimentelor, cat mai apropiata de realitate. In acest caz, istoria orala reprezinta de departe principalul izvor aflat la indemana istoricului. Daca in primii ani care au urmat evenimentelor din decembrie 1989, relatarile au fost putine si indoielnice in acuratetea lor, fiind puternic afectate de subiectivismul care domnea in mediile publicistice sub impactul evenimentelor, dupa un deceniu – cu referire la data primei aparitii a acestei carti – atmosfera cunoscuse schimbari semnificative. Acestea au permis consemnarea primelor marturii orale privind evenimentele, cu detasarea pe care o permitea timpul trecut.
Interviul realizat de autor cu Andrei Kemenici, comandantul garnizoanei din Targoviste, a reprezentat unul dintre primele demersuri consistente de elucidare a cronologiei celor trei zile petrecute de N. Ceausescu la Targoviste, introducand in circuitul public si stiintific marturiile celui care a fost direct raspunzator de soarta sotilor Ceausescu timp de trei zile. Cronologia intocmita de autor reprezinta de asemenea un instrument util de lucru, in ciuda completarilor pe care cercetarile ultimilor ani le pot aduce. In cercetarea evenimentelor din decembrie 1989 asadar, lucrarea lui Viorel Domenico reprezinta o contributie esentiala careia cei 15 ani trecuti de la prima aparitie nu i-au diminuat valoarea ci, din contra, impun reeditarea sa ca o necesitate.
Cezar Stanciu
11. 10. 2014
 
Evenimentele din decembrie 1989 au devenit cea mai mare enigma a istoriei Romaniei. Nici trecutul national, nici cel universal nu duc lipsa de astfel de fapte nedeslusite, si ele fac obiectul incercarilor numeroase de a le descalci spre deliciul cititorilor. Fata de toate aceste enigme, evenimentele din decembrie 1989 au particularitatea de a fi cele mai recente si de a se fi desfasurat sub ochii a milioane si milioane de oameni. De multe ori, misterul desfasurarilor din Romania de la sfarsitul anului 1989 este comparat cu cel care invaluie asasinarea presedintelui John F. Kennedy, uitandu-se insa ca, in acest caz, Comisia Warren a dat, totusi, o explicatie coerenta (Lee Oswald este unicul vinovat). Adevarata sau nu, aceasta versiune isi are articulatia ei logica, intocmai ca si geometriile neeuclidiene, care sunt intemeiate pe principiul ca prin punctul exterior al unei drepte se pot duce o infinitate de paralele sau, dimpotriva, nici una, desi linia de tramvai ne arata corectitudinea postulatului lui Euclid (prin punctul exterior al unei drepte se poate duce o singura paralela). Explicatiile – multe – oferite de bogata bibliografie consacrata evenimentelor din decembrie pacatuiesc prin lipsa de coerenta, intrucat ele nu pot oferi o explicatie, si logica, si sprijinita pe surse incontestabile. Piatra de incercare a oricarui scenariu ramane desigur problema teroristilor „nevazuti, necunoscuti”.
Cartea domnului Viorel Domenico, Ceausescu la Targoviste (22-25 decembrie 1989) nu este o noua incercare de explicare a evenimentelor din decembrie 1989, ci o culegere de marturii, ce se plaseaza in continuarea excelentului sau volum, Dupa executie a nins (Bucuresti, Ed. Militara, 1992).
acad. Florin Constantiniu
Bucuresti, 1998
 
E o carte care merita din plin aprecierea de tragedie shakespeariana. Din filele ei se contureaza, in persoana lui Ceausescu, un personaj inventat de Shakespeare. Numai ca, spre deosebire de eroii shakespearieni, Ceausescu nu e o inventie scriitoriceasca. E un personaj real. Cum reala e si tragedia sa shakespeariana. Tragedia celui atotputernic pana mai ieri, azi trantit de destin la nivelul de om tratat ca un borfas de rand, e tragedia celui care, desi obsedat de tradatori, ne sesizeaza tocmai pe cel care-l tradase. Din acest punct de vedere, cartea pe care o aveti sub ochi trebuie citita, nu fara o anume tulburare, de toti cei pe care destinul ii aduce in varf. I-as avertiza ca destinul te poate aduce, la un moment dat, din inaltimea in care te-a suit, pe podelele pe care s-a zvarcolit, in ultimele sale zile, Ceausescu.
Ion CRISTOIU

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.053 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.