Contact: 0736.36.12.10 / 021.795.75.25

Europe and the Porte. New documents on Eastern Question, volume IX. Swedish diplomatic reports 1821-1829 - Veniamin Ciobanu

Europe and the Porte. New documents on Eastern Question, volume IX. Swedish diplomatic reports 1821-1829 - Veniamin Ciobanu
-10%
Preț: 36,00 lei
40,00 lei (-10%)
Disponibilitate: în stoc
Expediere estimată: Luni, 13 Apr. 2020
ISBN: 9786065371422
Anul publicării: 2000
Pagini: 376
Categoria: Istorie
Activitatea S.C. Grup Editorial DZC S.R.L. se desfasoara in conditii normale cu respectarea recomandarilor Ministerului Sanatatii pentru prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19).

DESCRIERE

Anii 1821-1829 reprezinta o perioada esentiala a istoriei politice si economice a romanilor. Aceasta cunoaste germinarea unor conceptii politice, a unor idei reformatoare si deschideri economice care vor avea darul de a scoate tarile romanesti din imobilismul secolului anterior si de a le antrena cu din ce in ce mai multa vigoare spre modernitate. Importanta evolutiilor din aceasta perioada a fost subliniata de istorici romani de marca precum Nicolae Iorga, Andrei Otetea, Cornelia Bodea si multi altii, in vreme ce poate cele mai pretioase pagini de istorie economica cu privire la aceasta perioada au fost scrise de Stefan Zeletin. Atragand atentia prin rapidele schimbari spre modernitate petrecute in aceasta perioada, istoriografia romana a publicat o serie intreaga de colectii si volume de documente, instrumente fara de care cunoasterea noastra asupra acestor transformari ar fi avut de suferit. Documente franceze, austriece, engleze, italiene, rusesti etc. au fost cuprinse in aceste corpusuri deosebit de valoroase. Inevitabil au scapat atentiei istoricilor unele dintre sursele arhivistice mai greu accesibile fie datorita barierelor lingvistice, fie datorita limitarilor financiare sau de alta natura. Printre acestea, unele dintre cele mai interesante, asa cum o arata colectia de fata, sunt cele suedeze. Desi incetase a mai fi o mare putere din vara anului 1709, Regatul Suediei (care includea si Norvegia in aceasta perioada) reprezenta inca o tara respectata a Europei. Interesele sale politice in Imperiul Otoman si la gurile Dunarii, desi nu erau majore, ii impuneau totusi sa urmareasca cu atentie evolutiile din zona, iar faptul ca inamicul sau traditional, Rusia, era adesea implicata in aceste evenimente o faceau cu atat mai interesata de citirea lor intr-un registru adecvat. Din punct de vedere economic, Regatul suedezo-norvegian se bucura de aportul unei flote comerciale importante, fiind de inteles dorinta acestuia de a obtine conditii cat mai bune in ceea ce priveste tranzactiile sale comerciale la Marea Neagra si pe Dunare. In plus, „Problema Orientala”, cu multiplele sale valente pe plan european, preocupa si Stockholm-ul, asa cum preocupa in acea perioada toate cancelariile europene.
Toate acestea dau masura importantei cunoasterii surselor arhivistice suedeze pentru istoriografia romana si internationala, iar aportul remarcabilului istoric Veniamin Ciobanu in aducerea lor in atentia publicului si a specialistilor este de nepretuit. Dr. Veniamin Ciobanu le-a adunat cu migala si cu competenta in cursul multor ani de cercetare, le-a adnotat si le-a pregatit pentru a fi receptate la adevarata lor valoare de catre cititori. Publicarea acestor surse arhivistice, insotite de aparatul critic atent redactat si ampla introducere a autorului, va imbogati cunoasterea istoriografica cu privire la aceasta perioada, va incadra mai bine sau reincadra unele evenimente si procese istorice, va oferi noi teme de meditatie si noi piste de analiza pentru istoriografie, va face mai comprehensibil contextul international al acestor evenimente, va aduce un aport de informatii nepretuit pentru analiza intereselor suedeze in sud-estul Europei si pentru observarea perceptiilor pe care diplomatii suedezi le aveau cu privire la romani. Documentele incluse in acest volum vorbesc, de altfel, de la sine despre valoarea si importanta lor istoriografica.
Volumul de fata este parte a unei colectii dedicate „Problemei Orientale” in lumina surselor documentare suedeze (si uneori engleze si prusace), care a aparut cu o regularitate cum rar s-a intamplat in istoriografia romaneasca postdecembrista. Primul volum a vazut lumina tiparului in anul 2001, iar acum, 11 ani mai tarziu, putem avem deja sansa de a lectura volumul IX iar anul viitor volumul X al colectiei care va include si anul 1848. Seriozitatea si minutiozitatea muncii de cercetare a acestui istoric se constituie intr-o pilda pentru istoricii din toate generatiile din Romania.
Dr. Silviu Miloiu

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.050 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.