Contact: 0736.36.12.10 / 021.795.75.25

Romania. Supravietuire si afirmare prin diplomatie in anii razboiului rece. Comunicari, articole, studii. volumul 3 - Nicolae Ecobescu

Romania. Supravietuire si afirmare prin diplomatie in anii razboiului rece. Comunicari, articole, studii. volumul 3 - Nicolae Ecobescu
-10%
Preț: 81,00 lei
90,00 lei (-10%)
Disponibilitate: în stoc
Expediere estimată: Joi, 2 Apr. 2020
ISBN: 9786065372504
Anul publicării: 2014
Pagini: 808
Categoria: Istorie
Activitatea S.C. Grup Editorial DZC S.R.L. se desfasoara in conditii normale cu respectarea recomandarilor Ministerului Sanatatii pentru prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19).

DESCRIERE

Anul 2014, AN ANIVERSAR de evenimente care au marcat decisiv istoria umanitatii, este unul similar si privindu-l din perspectiva preocuparii care a dat nastere proiectului care continua sa ne anime si sa capteze deplina noastra atentie: Implinirea unei jumatati de secol de la momentul adoptarii Declaratiei din 22 aprilie 1964. Definind orientarile fundamentale si principalele directii de actiune ale Romaniei in domeniul politicii externe si activitatilor sale diplomatice, documentul avea sa intre cu justificat temei in constiinta publica drept Declaratia de independenta.
Inscriindu-se pe traiectoria conceptuala expusa in primele doua volume, volumul actual – cel de-al treilea din seria Romania: Supravietuire si afirmare prin diplomatie in anii Razboiului Rece – ofera noi dovezi convingatoare ale perseverentei si creativitatii demonstrate in aplicarea Declaratiei, al carui tel suprem era asigurarea dreptului la existenta libera si independenta a statului roman.
Isi dezvaluie, in aceasta ordine de idei, sensul sau plenar capitolul intitulat Consolidarea independentei fata de Moscova – constanta a politicii externe romanesti si deopotriva, semnificatia strategica a dezvoltarii relatiilor de prietenie si colaborare ale Romaniei cu Republica Populara Chineza si Iugoslavia, vecina pe granita de Vest a tarii.
Insemnatatea deosebita a extinderii relatiilor bilaterale cu tarile vestice, inclusiv colaborarea in probleme internationale de interes comun, este reliefata de capitolul Tot mai aproape de Occident, in timp ce capitolul despre cooperarea extinsa si solidaritatea Romaniei cu tarile in curs de dezvoltare, abordeaza, in premiera, relatiile sale cu statele africane si cele din America Latina.
O atentie aparte a fost acordata contributiei Romaniei ca mediator sui generis in solutionarea marilor crize internationale, fiind prezentate, argumentat, patru cazuri in care pozitia politica, gradul de implicare si/sau reusitele diplomatiei romane au beneficiat de recunoastere si aprecieri deosebite din partea statelor direct implicate (SUA, Egipt, Israel).
Comparativ cu volumele 1 si 2, prezentul volum reuneste, intr-o expunere diacronica, un numar considerabil marit de documente de arhiva, in care sunt consemnate convorbirile dintre conducatorii regimului de la Bucuresti cu sefi de state si alte personalitati straine de prim rang. Acestea se impun atentiei prin continutul lor tematic extins si variat, dar si, in egala masura, prin originalitate si autenticitate.
Prin varietatea temelor examinate si tratarea lor conform rigorilor cercetarii stiintifice, volumul ilustreaza convingator, cu forta argumentelor extrase preponderent din documente de arhiva declasificate, consecventa, ingeniozitatea si profesionalismul cu care au fost puse in opera liniile directoare, ratiunile politice si principiile de drept ale Declaratiei din aprilie 1964, in activitatea de politica externa si actiunile diplomatice multiforme ale Romaniei, conferindu-le substanta, coerenta si credibilitate.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.074 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.